Penafian

Blog ini diwujudkan atas inisiatif peribadi Penulis dan tidak boleh dijadikan sumber rasmi bagi sebarang pemberitaan berkaitan program Kembara Mahkota Johor ini. Pihak Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang penyalahgunaan maklumat atau bahan yang terdapat di dalam blog ini oleh pihak-pihak lain.

Sunday, June 27, 2010

Hari Ketiga Yang Penuh Bersejarah

Tepat Jam 8.00 pagi, Keretapi KMJ 2010 yang dipandu DYMM Tuanku Sultan Johor mula meluncur meninggalkan Stesen Segamat menuju ke Stesen Gemas yang terletak di dalam jajaahan Negeri Sembilan.

Penulis dan seluruh peserta KMJ 2010 begitu teruja untuk menghadapi Hari Ketiga KMJ ini memandangkan beberapa detik bersejarah bakal dicatatkan.

Detik sejarah pertama adalah; dengan keberangkatan rombongan KMJ ini ke Gemas maka tercatatlah sejarah bagi program Kembara Mahkota Johor ini buat pertama kalinya acara KMJ dilakukan di luar bumi Johor Darul Ta'zim! Belum pernah dalam mana-mana edisi KMJ, DYMM Tuanku merentasi sempadan negeri untuk salah satu aktviti KMJ.
Keretapi KMJ yang dipandu DYMM Sultan Johor tiba di Stesen Gemas

Seperti yang Penulis pernah catatkan dalam posting terdahulu, lokasi Stesen Gemas ini perlu disinggahi kerana di stesen ini terdapat kemudahan Turn Table bagi membolehkan lokomotif dipusingkan 180 darjah. Di Malaysia hanya ada tiga stesen yang memiliki kemudahan ini termasuk Gemas.

Aktiviti "Turning" ini pula merupakan satu aktiviti wajib bagi sesiapa yang ingin memiliki lesen memandu lokomotif dan DYMM Tuanku turut tidak terkecuali dari melakukan aktiviti ini.Sebaik Berjaya melakukan Turning, DYMM Tuanku kembali ke Stsen Gemas dan telah diberikan tepukan gemuruh oleh rakyat jelata yang berada di stesen.
DYMM Sultan Johor menerima tepukan gemuruh sebaik selesai membuat turning kepala lokomotif di turn table Gemas

Selepas majlis santapan, DYMM Tuanku telah menerima Sijil Kelayakan Memandu Lokomotif yang bernombor siri L 0001. Dengan penerimaan sijil ini maka tercatatlah satu lagi sejarah apabila DYMM Sultan Johor menjadi Sultan Pertama yang memiliki Lesen Memandu Lokomotif.

Dengan itu, DYMM Tuanku telah menerima sijil pengesahan dari pihak The Malaysia Book of Records dengan tajuk pengiktirafan: “The First Sultan to Receive Locomotive Driving Licence Class 26”

Sejarah yang dicatat ini sudah pasti akan menjadi kebanggan seluruh rakyat Johor!

Menjunjung setinggi-tinggi Tahniah Tuanku!1 comment: